Pages

Ads 468x60px

torsdag 23. august 2012

Første Oppdrag

Den første oppgaven vi fikk var ganske enkel. Vi skrudde opp pcen for å se på delene. Dette var for å lære om de ulike delene, hvordan de så ut og hvordan de virket. Jeg visst jo hva det meste het fra før og hvordan de fungerte så lærte ikke så mye, men å skru opp et tastatur på en bærbar pc har jeg aldri gjort før.

Så litt om de forskjellige delene. I den bærbare pcen jeg har fått utdelt er det forskjellige komponenter som er satt sammen.

Hovedkortet: Dette er den viktigste delen du finner. Det er på denne du kobler til alle andre komponenter. I mange hovedkort finner man innebygd video og lyd kort. Denne pcen har det, men hvis du er ute etter bedre kvalitet enten i video eller lyd kan du kjøpe det utenom også feste til hovedkortet hvis det lar seg gjøre. Hovedkortet er det grønne på bildet under.


Så til den vel mest viktigste etter hovedkortet. Prosessor, også kalt CPU (Central Processing Unit)
Du kan kalle denne delen for hjernen i en datamaskin. Det er denne har som jobb å behandle alt informasjon i pcen.
Over en CPU pleiere det ofte å være en vifte på stasjonære og på bærbare ser du en et kobber rør som går fra prosessoren og til en vifte som avkjøler den. Bilde under kan du se det kobberrøret som går fra prosessoren og til en vifte.


Harddisk: På godt norsk er det kalt "Platelager". Det her alt informasjon lagres og blir hentet opp når du skru på datamaskinen din. Harddiskene får du mye mange forskjellige størrelser. Jo større størrelse du vil ha på harddisken jo mer koster den. I dag så kan man få opptil 3 Terrabyte som er ganske mye. Inni en harddisk så er det plater som går rundt. Antall plater varierer, kan være alt fra en til åtte plater i en harddisk. 

SSD: Forskjellen mellom SSD og en harddisk er at SSD bruker flashminne isteden for mekaniske plater til å lagre data. Den har ingen bevegelige deler sånn som i en vanlig harddisk så den går mye raskere. Så denne vil nok ta over jobben som harddisken har i dag. Eneste problemet med dette er prisen, du må betale mye mer for en SSD enn en vanlig harddisk.Ram (Random Access Memory) finnes i mange forskjellige utgaver. Når du skal kjøpe det må du være sikkert på at hovedkortet støtter den minnebrikken du kjøpte (RAM). Hvor stor minne du skal kjøpe er avhengig av hva du skal bruke den til. Når et program skal brukes kopierer den fra harddisken og over til arbeidsminnet. Ram beholder bare data mens datamaskinen er på og blir borte når du skrur den av. For at informasjonen skal lagres kopier den informasjonen den har over til harddisken.Strømforsyning også kalt PSU er den som tar strømmen fra stikkontakten og tilpasser den til strøm som ikke vil være skadelig for komponentene. Strømforsyningen i en stasjonær pc er innebygd, men på en bærbar pc bruker man en lader til å lade opp et batteri som sitter i den bærbare pcen.


I tillegg så fikk vi alle utdelt antistatisk armbånd slik at jeg ikke påfører noen komponenter statisk elektrisitet som kan kortslutte kretser. For å skru opp pcen brukte jeg stjerneskrutrekker. Du kan bruke helt vanlige, men jeg skaffet meg elektronikktrekkere som er ganske små og passer perfekt til å skru på pc.


2 kommentarer:

  1. Her kan jeg muligens lære litt om innholdet i pcen forstår jeg! Fint laget Daniel!
    Line

    SvarSlett

Kommenter gjerne spørsmål også :)